Rüzgarın özgürlüğü yaklaşıyor

TEDAŞ’ın ilk lisanssız rüzgar enerjisi projelerini onayladığı bildirildi

22 Temmuz 2014

Türkiye’nin ilk lisanssız rüzgar enerjisi projelerinin yakın zamanda ticari elektrik üretimine başlaması bekleniyor.

TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan ilk beş projeden birini gerçekleştiren Ayetek Wind şirketinin kurucu ortağı Abullah Özel lisanssız rüzgâr enerjisi sektöründeki yönetmelik ve uygulama tebliğlerinin nihai şeklini almasının uzun zaman sürdüğünü, ardından rüzgâr enerjisi santrallerinin haberleşme, seyrüsefer ve radar sistemlerinde oluşturabileceği etkilerin belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilen RAPSİM çalışmalarının da sektörlerinde yatırımların gerçekleşmesine bir süre mani olduğunu kaydetti.

”İlk fatura sektör için milat olacak”

Özel’e göre bu uzun bekleme süresinin ardından gerçekleştirilen ilk projelerin TEDAŞ tarafından geçici kabulünün yapılması sonrasında, dağıtım şirketleri aracılığı ile ilk müşteri faturasının ödenmesi sektör için milat anlamına gelecek ve küçük ölçekli rüzgar türbini pazarında heyecan verici bir dönem başlayacak.

Kendi geliştirdikleri proje hakkında da bilgi veren Özel, süt ürünleri üreticisi Kıvam Gıda’nın Çanakkale’deki fabrika sahasında kurdukları 250 kW kurulu gücündeki AYE 250 modelli türbinin fabrikanın elektrik ihtiyacının yarısını rüzgâr enerjisinden sağlamasını mümkün kılacağı ifade etti.

Abdullah Özel yıllık asgari 650-700 bin kilovat-saatlik elektrik üretimi gerçekleştirmesi beklenen yatırımın maliyetinin 400 bin avro olduğunu, mevcut elektrik fiyatlarının yıllık yüzde 8’lik ortalama ile artması halinde ise yatırımın kendini 5,5 yılda amorti etmesini öngördüklerini de ifade etti.

500 kW’lık ikinci türbin geliştirilme aşamasında

Türkiye piyasasına sundukları türbinlerin ekipmanlarının bir kısmının yerli üretim olduğunun da altını çizen Özel, kalite noktasında emin olduktan sonra prensip olarak bütün ekipmanları Türkiye’de üretmeyi tercih edebileceklerini kaydetti.

Şirketin diğer kurucu ortağı Ekrem Karaçalı ise kule yüksekliği 60 metre altında, kurulu gücü ise 500 kW olacak ikinci bir rüzgâr türbininin tasarım ve sertifikasyon sürecine başladıklarını ve 2 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.