”Lisanssız elektrik üretiminden herkes karlı çıkacak”

EPDK Başkanı Hasan Köktaş lisanssız elektrik üretimi hakkında açıklamalarda bulundu.

2 Temmuz 2012

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) tarafından düzenlenen Lisanssız Elektrik Üretimi Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

Hasan Köktaş burada yaptığı konuşmada lisanssız elektrik üretimine yönelik mevzuatın tamamlanmasının ardından başvuruların kabul edilmeye başlandığını ve kısa sürede 200 elektrik üretim başvurusunun yapıldığı bilgisini paylaştı.

EPDK Başkanı her elektrik abonesinin 250 TL karşılığında lisanssız elektrik üretimi için başvuruda bulunabileceğini ve başvurusunun kabul edildiği takdirde 500 kW kurulu güce kadar kendi elektrik üretim tesisini kurabileceğini söyledi.

Hasan Köktaş bu sayede üretim-tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içinde olması kaydı ile abonelerin ürettikleri elektriğin ihtiyaç fazlasını satabilme ve 10 yıl süreyle Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) çerçevesinde belirlenen fiyatlardan alım garantisinden yararlanabilme imkanına sahip olabileceklerini de sözlerine ekledi.

EPDK Başkanı Köktaş elektrik tüketicilerinin aynı zamanda elektrik üreticisi haline gelmesi ile ek gelir imkanına kavuşabileceklerini, girdi maliyetlerini düşürerek rekabet kapasitelerini artırabileceklerini ifade etti. Köktaş bu durumun aynı zamanda elektrik tüketicilerinin elektriği daha verimli kullanmaya başlamalarına neden olacağını, bunun ise Türkiye’nin enerji verimliliği alanındaki hedeflerine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Bu sistemle aynı zamanda kayıp kaçakların azaltılması sağlanarak elektriğin ticari ve teknik kalitesinin hızla iyileşmesinin sağlanacağını, iletim ve dağıtım sistem yatırım ihtiyacın azalacağını ifade eden EPDK Başkanı tüketim birleştirme uygulamasıyla da girişimciliğin özendirildiğini, tek tek şahısların mali veya teknik gerekçelerle yapamayacakları yatırımların önünün açıldığını kaydetti.

Lisanssız elektrik üretiminin kısa sürede finansman, makine üretimi ve müşavirlik hizmetleri gibi alanları içeren yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacağını söyleyen Köktaş sözlerini şu şekilde sürdürdü;

”Lisanssız elektrik üretimi çok karlı bir alan. Hem ülkemiz hem de bu alana yatırım yapan kazançlı çıkacak. Bizim önceliğimiz bu konudaki en önemli önceliklerimiz, üretim tesisinin yenilenebilir enerji ve kojenerasyona dayalı olması ile tüketim tesisi ile aynı yerde olması. Bu alanı cazip kılabilmek için mümkün oldukça bürokrasiden uzak tutmaya çalıştık. Başvurular hidroelektrik tesisler için İl Özel idarelerine, diğer tesisler için ilgili dağıtım şirketine yapılacak. Hidroelektrik tesisleriyle yoğun bir ilgili var ama DSİ’nin bu konudaki düzenlemesi tamamlanmadığı için başvurular daha başlamadı”