Borusan EnBW 207 MW’lık yeni rüzgar yatırımına başladı

Şirket Balabanlı RES projesinin devreye girmesi ve yeni rüzgar yatırımları için tören düzenledi

23 Eylül 2014

Borusan EnBW tarafından gerçekleştirilen Balabanlı rüzgar enerjisi santralinin devreye girmesi ve şirketin rüzgar enerjisi alanındaki yeni yatırımlarının başlaması dolayısı ile bir tören düzenlendi.

11 Eylül 2014 günü Balabanlı RES projesinin yer aldığı Tekirdağ’da düzenlenen tören Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Almanya Baden Württemberg Eyaleti Finans ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, EnBW A.G. CEO’su Dr. Frank Mastiaux ve Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla’nın katılımı ile gerçekleşti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız törende yaptığı konuşmada 2013 yılında Türkiye’de toplam kurulu güçleri 7.100 MW olan 180 santralin devreye girdiği bilgisini verirken, Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesinde kamu ağırlığının özel sektöre geçtiğine de dikkat çekti.

Taner Yıldız Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesinde 12 yıl önce özel sektörün payının yüzde 32 iken, bugün ise kamunun payınının yüzde 32 olduğunun altını çizdi. Bakan Yıldız serbest piyasa koşullarını sağlamak adına ise özel sektörün mevcut yüzde 64’lük payının minumum yüzde 75 olabileceğini de sözlerine ekledi.
Türkiye’nin rüzgâr enerjisindeki kurulu gücünün 3.600 MW’a ulaşarak toplam güç içinde yüzde 5 oranında paya ulaştığını da kaydeden Taner Yıldız bu gücün 11 bin MW’a yükselmesi gerektiğini ifade etti.

Törende konuşan Borusan Holding CEO’su ve Borusan EnBW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur ise rüzgâr enerjisi sektörüne 2007 yılında girdiklerini hatırlatırken bugüne kadar 550 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.

50 MW’lık Balabanlı RES 153.000 konutun ihtiyacı kadar elektrik üretecek

2012 yılında çalışmalarına başlanan Balabanlı RES projesi 50 MW’lık kurulu güce sahip.

Santralde Siemens tarafından üretilen, kule yükseklikleri 90 metre, türbin kanat çapları ise 108 metre olan  22 adet  SWT 2,3-108 türbininden oluşuyor. Santralde yıllık 153.000 MW saat elektrik üretimi öngörülüyor. Bu üretim ile Türkiye’deki 50 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilecek iken, aynı zamanda yıllık 90 bin ton karbondioksit salımının önüne geçilebilecek.

Şirket 207 MW’lık yeni yatırıma başladı

Borusan EnBW Harmanlık RES, Mut RES, Koru RES, Fuatres RES kurulumları ve Bandırma RES kapasite artırımı için ise Şubat ayında Vestas ile türbin tedariği için çerçeve anlaşması imzalamıştı.

Mut, Harmanlık ve Koru RES projelerinin her biri 50 MW kurulu güce sahip olacak iken, Fuatres projesi ise 30 MW gücünde olacak. Borusan EnBW halihazırda devrede olan Bandırma RES projesinin kurulu gücünü ise 27 MW artıracak.