Türkiye’nin floresan lambalar için ilk geri dönüşüm tesisi kuruldu

Yatırım TÜBİTAK’ın 100 bin TL’lik desteği ile hayata geçti

29 Temmuz 2013

Türkiye’de ilk defa floresan ve tasarruflu ampullerin geri dönüşümünü sağlayacak bir tesisin kurulduğu açıklandı.

TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada tesisin “Cıva İçeren Ömrünü Tamamlamış Floresanların Geri Dönüşümü Sistemi” projesiyle TÜBİTAK TEYDEB 1507 – TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge başlangıç destek programı kapsamında yaklaşık 100 bin TL destek almaya hak kazanan, EXITCOM firması tarafından kurulduğu bilgisi verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen EXITCOM Genel Müdürü Murat Ilgar, cıva içeren foloresan lambaların, sarı ışık veren lambalara göre yaklaşık olarak yüzde 80 oranında daha az enerji tükettiği, aydınlatma verimlerinin 3 ila 6 kat, fonksiyonel ömürlerinin ise 4 ila 15 kat daha fazla olduğunu, bu nedenle ofis, hastane, okul gibi her türlü kapalı konut alanında en çok tercih edilen iç ortam aydınlatma ürünü haline geldiğini söyledi.

Değerlendirmesinde bu ürünlerin içinde bulunan cıvanın insan sağlığı için zararına dikkat çeken Ilgar, bu lambaların uygun ortamda geri dönüşümünün yapılmaması durumunda ise içindeki cıvanın 320 km alana yayılabilerek insan sağlığına ciddi zararlar verebildiğini kaydetti.

Bu etkinin azaltılması için kullanım ömürleri sona eren floresan lambaların gömülmesi yoluna gidildiğini bu yöntemin ise çevre kirliliğine yol açtığını ifade eden Exitcom Genel Müdürü bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla, cıva içeren ömrünü tamamlamış atık floresan lambaların geri kazanımı için bu sistemi kurduklarını anlattı. Murat Ilgar ayrıca atılan lambaların cıva içerdiği için, tehlikeli atık sınıfına girdiğine de dikkat çekerken, Türkiye’de yılda 40 milyona yakın floresan lamba tüketildiğini belirtti.