AB ülkelerinin biri dışında hepsi enerji verimliliğinde sınıfta kaldı

Avrupa Birliği’nin, Malta dışında tüm üyeleri hakkında, AB Enerji Verimliliği Direktifini iç hukuklarına aktarmadıkları gerekçesiyle hukuki süreç başlatıldı.

31 Mart 2015

EurActiv Türkiye

Avrupa Komisyonu, Macaristan’ı Avrupa Adalet Divanı’nda dava etti. Komisyon, direktifi Haziran 2014’e kadar iç hukukuna uyarlamadığı gerekçesiyle Budapeşte’nin günlük 15 bin 444 Euro ceza ödemesini istiyor.

Cezanın nihai miktarına AB hakimleri karar verecek ve bu cezalar, kuralların ulusal mevzuata geçirilmesiyle yürürlükten kalkacak.

Komisyon’dan yapılan açıklamada, ‘Bu cezanın miktarı, ihlalin süresi ve ciddiyeti göz önünde bulundurularak belirlenmiştir’ denildi.

İhlal prosedürleri, üye ülkelerin uyumunu teşvik etmek için Adalet Divanı’nda dava açılmadan ve ceza kesilmeden önce bazı adımlardan geçiyor. Bu üç adım, resmi bildirim mektubu, gerekçeli görüş ve Adalet Divanı’na sevkten oluşuyor.

Direktifin iç hukuka uyarlanmaması sebebiyle Adalet Divanı’na sevk edilen tek ülke Macaristan oldu. Macaristan hakkında, direktife uyum sağlamaması sebebiyle iki farklı ihlal prosedürü daha yürürlükteydi. Kaynaklar, böylesine bir durumun hiç de alışılageldik olmadığını söyledi.

Diğer 26 üye ülke ise, bu direktifi nasıl iç hukuka aktaracaklarını Haziran 2014’e kadar Komisyon’a bildirmemeleri sebebiyle ihlal prosedürleriyle karşılaştı.

Komisyon, tek bir direktifle ilgili olarak bu kadar yüksek vaka sayısının bir rekor olup olmadığını doğrulayamadı.

İtalya, Malta, Kıbrıs ve İsveç, kuralları 5 Haziran 2014 tarihine kadar tamamen iç hukuka geçirdiğini söylerken, beş ülke de belirlenen tarihten sonra uyum sağladıklarını duyurdu. Ancak AB yürütme organının sınavını yalnızca Malta’nın geçtiği görülüyor.

Komisyon’un enerji sözcüsü Anna-Kaisa Itkonen, Perşembe günü Brüksel’de düzenlediği bir basın toplantısında, Macaristan, Yunanistan ve Bulgaristan’ın bu doğrultuda hiçbir gelişme bildirmediğini söyledi.

Itkonen, daha önce aylık ihlal paketini görüşmek için bir araya gelen Komisyon üyelerinin, Yunanistan ve Bulgaristan’ın Avrupa Adalet Divanı’na sevk edilmemesine karar verdiğini söyledi.

Bulgaristan’ın direktifi iç hukukuna aktarma sürecinde olduğunu belirten Itkonen, Yunanistan’ın da konuyla ilgili Komisyon görüşünü Şubat’ta aldığını ve bu sebeple Adalet Divanı’na sevk kararı için çok erken olduğunu söyledi.

Enerji Birliği

AB liderleri geçtiğimiz hafta Brüksel’de, Birliğin enerji kesintilerine dayanıklılığını artırmayı ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan, Komisyon’un Enerji Birliği stratejisini onaylamıştı.

Bildiride, mevcut enerji verimliliği mevzuatının güçlendirilmesi ve tam olarak uygulanması çağrısında bulunuyordu.

Komisyon’un baş sözcüsü Margaritas Schinas, ‘Bu ihlal prosedürleri, Avrupa’da anlamlı bir Enerji Birliği’ne yaklaşılmasına yardımcı olacak’ dedi.

Avrupa Komisyonu’nun enerji ve iklim eyleminden sorumlu üyesi Miguel Arias Canete, daha önce EurActiv’e yaptığı açıklamalarda Komisyon olarak harekete geçeceklerini söylemişti.

Canete, ‘Komisyon şu anda, pek çok alanda, ama özellikle de enerji verimliliği alanında düzenlemeleri uygulamayan tüm üye ülkeler hakkında ihlal prosedürü açma yolunda ilerliyor’ demişti.

Perşembe günü Paris’te düzenlenen, AB başkentleri ve büyük şehirlerin belediye başkanlarının zirvesinde konuşan Canete, enerji verimliliğinin iklim değişikliğine karşı mücadele ve enerji güvenliği açısından önemli bir silah olduğunu söyledi.

Canete, ‘Enerji Birliği’nin uygulanması konusunda, enerji verimliliğini birinci ilke olarak uygulamada kararlıyım. Aynı hedefe enerji verimliliği aracılığıyla ulaşılabilecekse, başka hiçbir önleme başvurmama sözü veriyorum’ dedi.

Komisyon üyesi, mevcut mevzuatın uygulanmasına odaklanacaklarını söyledi.

Canete, ‘Enerji Verimliliği Direktifi’ni gereğince uygulamalı ve renovasyon oranlarının artmasını sağlamalıyız’ diye de ekledi.

EurActiv.com, James Crisp