NASA karbondioksit gözlem uydusu fırlattı

Proje ile artan karbondioksit miktarının dünyaya olan etkisi hakkında gözlemlerde bulunulması amaçlanıyor

7 Temmuz 2014

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) dünya atmosferindeki karbondioksit miktarı ve etkileri konusunda gözlemler yapmak amacı ile OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory – 2) adlı bir araştırma uydusu fırlattı.

Geçen hafta Çarşamba günü fırlatılan uydu 2 yıl boyunca dünya yörüngesinde kalarak dünyanın çeşitli bölgelerinde biriken karbondioksit miktarı hakkında ayrıntılı veriler elde etmeye çalışacak.

OCO-2 uydusu 16 günde bir dünyanın etrafında tam bir tur yapacak iken, her gün yalnızca yüzde 10’u anlamlı veri sunabilecek olan 1 milyon civarında kayıt yapacak.
OCO-2 projesi ile dünyadaki karbondioksit salımlarının ne kadarının okyanuslar ve topraklara karıştığı ile hangi oranda ağaçlar tarafından özümsenebildiği gibi alanlarda veriler toplanmaya çalışılacak. Ağaçlar ve bitkilere dair veriler ise karbondioksitin karbonhidratlara çevrildiği fotosentez işlemi sırasında açığa çıkan ve çıplak gözle görünmeyen floresan ışıklarının uydu tarafından dünya yörüngesinden gözlenmesi ile elde edilecek.

NASA yetkilileri elde edilecek bu veriler ile, atmosferde artan karbondioksit miktarının uzun dönemde hangi tarımsal ürünleri ne yönde etkileyebileceği, hangi tarımsal ürünlerin yeni iklim koşullarına daha iyi uyum sağlayabileceği ve hangi tür ağaçları barındıran ormanların yeni iklim koşulları karşısında daha etkili olabileceği konusunda öngörülerde bulunmayı mümkün kılacağını söylüyorlar.

NASA aynı amaçla 2009 yılının Şubat ayında da OCO-1 uydusunu dünya yörüngesine göndermeye çalışmıştı. 275 milyon dolara mal olan uydu, kalkıştan sonra roketten kaynaklı sorun nedeni ile gözden kaybolmuştu. NASA bu amaçla yeni uyduyu daha büyük roket kullanarak dünya yörüngesine gönderme kararı almış, bu ise yeni projenin maliyetinin 465 milyon dolara çıkmasına neden olmuştu.