Japonya’nın karbondioksit salımları yükseliyor

Japonya’nın elektrik üretiminde kömürün payının yükselmesi ülkenin iklim hedeflerini alt üst etmiş durumda

29 Aralık 2014

Japonya’nın karbondioksit salımlarının yükselmekte olduğu bildirildi.

Japonya Çevre Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Mart ayı sonunda biten Japon mali yılındaki karbondioksit salımı seviyesinin bir önceki yıla göre yüzde 1,6 oranında yükselerek, 1,395 milyar-ton seviyesine yükseldiği bildirildi.

Açıklamada ulaşılan bu değerin ülkenin karbondioksit salımlarının 2005 yılına göre yüzde 1,3, 1990 yılına göre ise yüzde 10,6 oranında artış anlamına geldiğine de dikkat çekildi.

Karbondioksit salımında dünya ülkeleri arasında beşinci sırada olan Japonya, Fukuşima felaketinden önce iklim değişikliği ile mücadele alanında dünya ülkeleri arasında en iddialı hedeflerden birine sahipti.

Ülke yönetimi tarafından 2009 yılında alınan bir karar ile karbon dioksit salımlarının 2020 yılında, 1990 değerinin yüzde 25 altına çekilmesi hedefi getirilmişti.

Fakat 2011 yılında yaşanan Fukuşima felaketi ülkenin enerji politikalarını ciddi şekilde değiştirmesine neden olmuştu.

Felaketin ardından ülkenin elektrik üretiminin yüzde 26’sını karşılayan nükleer enerji santrallerinin tamamının kapatılması, akabinde ise çoğunun kapalı kalması kararı, ülkenin elektrik üretiminde özellikle kömürün payının hızla yükselmesine neden olmuş durumda.

Eski kömür santrallerinin yenilenerek devreye alındığı ve yenilerinin yapıldığı Japonya’nın kömür ithalatı 2013 yılında tüm zamanların en yüksek değerine çıkarak 109 milyon ton seviyesine yükselmiş durumda.

Japon yönetimi tarafından geçen yıl yapılan bir açıklamada ise ülkenin 2020 yılındaki karbondioksit salımlarının 1990 seviyesinin yüzde 3,1 üzerinde olacağının öngörüldüğü bildirilmişti.