‘’Avrupa’yı atıksız bir toplum haline getirmeyi planlıyoruz’’

Avrupa Komisyonu’nda geri dönüşüm oranlarını yükseltme hedefleyen bir plan teklif edildi.

5 Temmuz 2014

Avrupa Komisyonu’nda, Avrupa Birliği ülkelerinin katı atıklarının azaltılması ve birlik ülkelerinde ortaya çıkan atıkların geri dönüşüm oranlarının yükseltilmesine yönelik bir plan teklif edildi.

”Döngüsel ekonomiye doğru: Avrupa için sıfır atık programı” başlıklı teklif hakkında açıklama yapan Avrupa Komisyonu’nun çevreden sorumlu üyesi Janez Potočnik konu ile ilgili değerlendirmesinde ‘’Avrupa’yı atıksız bir toplum haline getirmeyi planlıyoruz’’ diye konuştu.

Komisyonun teklifinde 2025 yılından sonra geri dönüştürülebilir atıkların katı atık toplanma alanlarına atılmasının yasaklanması öneriliyor. Teklif ile ayrıca 2030 yılına kadar birlik ülkelerindeki şehir atıklarının yüzde 70, ambalaj atıklarının ise yüzde 80 oranında azaltılması hedefinin getirilmesi gerektiği de ifade ediliyor.

Komisyonun teklifinin yasalaşabilmesi için birlik üyesi ülkeler ve AB Parlamentosu tarafından da benimsenmesi gerekiyor iken, teklife şimdiden muhalefet eden kesimlerde bulunuyor.

AB üyesi ülkelerdeki şirketleri temsil eden, işveren örgütü BusinessEurope teklifteki hedeflere karşı olduğunu bildirirken, kaynak kullanımın cezalandırılmaması gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte Janez Potočnik’e göre teklif iş dünyasına karşı değil iken, aksine  iş dünyası için önemli fırsatlar içermekte. Potočnik konu ile ilgili değerlendirmesinde gelişen ekonomiler, milyonlarca kişiden oluşan yeni orta sınıfın ve birbirine bağlı pazarların olduğu 21. Yüzyıl dünyasında halen 19. Yüzyılın doğrusal ekonomik sisteminin geçerli olduğunu ifade etti.

Avrupa Komisyonu’nun çevreden sorumlu üyesine göre rekabetçiliğin yolu kaynaklardan mümkün olan en fazla  şekilde yararlanmaktan geçerken, bunun için ise bu kaynakları katı atık alanlarında çöp olarak yakmaktan değil, geri dönüştürerek üretken bir şekilde tekrar kullanmak gerekiyor.

Janez Potočnik oluşacak bu döngüsel ekonomini Avrupalı şirketlerin yılda 600 milyar avroluk tasarruf yapmasını mümkün kılacak iken, 580 bin kişilik yeşil yakalı istihdamın yaratılmasının da önünü açabilecek. Bu adımlar aynı zamanda birlik ülkelerinin sera gazı salımlarının da yüzde 2 ila 4 oranında gerilemesini de sağlayabilecek.

Bununla birlikte 2012 yılı verilerine göre Avrupa Birliği’nde kişi başı yılda 492 kilo şehir atığı ortaya çıkıyor. Geri dönüşümü sağlanmış veya kompostlaştırılmış atıkların oranı ise 1995 yılındaki yüzde 18’lik seviyeden 2012 yılında yüzde 42’ye yükselmiş durumda.

Birlik üyesi ülkeler arasında Almanya ulaştığı yüzde 47’lik geri dönüşüm oranı ve hiçbir atığını yakmaması ile bu alanda lider ülke konumunda iken, atıklarının yüzde 99’unu yakan Romanya ise yine bu alandaki en kötü ülke durumunda.