AB döngüsel ekonomi ve hava kirliliği düzenlemelerini rafa kaldırmayı planlıyor

Avrupa Komisyonu, büyük önem verdiği Döngüsel Ekonomi paketini ve hava kirliliğiyle mücadele düzenlemelerini önümüzdeki hafta rafa kaldırmayı planlıyor.

12 Aralık 2014

EurActiv Türkiye

EurActiv’e konuşan kaynaklar, Komisyon’un söz konusu düzenlemeleri 2015 çalışma programından çıkaracağını söyledi. Çalışma programı, 17 Aralık Çarşamba günü açıklanacak.

Döngüsel Ekonomi paketi kaynak kullanımında verimlilik ve geri dönüşümü artırmayı hedeflerken Temiz Hava Paketi de üye ülkelere hava kalitesi için hedefler belirliyor.

EurActiv’e konuşan kaynaklar, Komisyon üyelerine Çarşamba günkü toplantılarında gizli bir belge verildiğini söyledi. Komisyon’un Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın rafa kaldıracağı yasaların listesini içeren belge, okunduktan ve tartışıldıktan sonra Komisyon üyelerinden geri alındı.

Çalışma programının basına sızan versiyonunda da, 78 yasa tasarısıyla birlikte çevre mevzuatının da rafa kaldırılacağı görülüyor. Belgede, hava kalitesi düzenlemelerin 2030 İklim ve Enerji paketi göz önünde bulundurularak değiştirileceği yazıyor.

Timmermans, Komisyon’un ‘iyileştirilmiş düzenlemeler’ girişimi çerçevesinde gündemdeki yasa tasarılarında tarama yapıyor. Timmermans’ın Komisyon üyelerine geçtiğimiz ay gönderdiği bir mektup, bu düzenlemelerin tehlikede olduğuna işaret ediyordu.

Komisyon üyeleri, programı görüşmek için Salı günü bir araya gelecek. Ertesi gün Avrupa Parlamentosu’nda resmi açıklamanın yapılması bekleniyor. Karar henüz nihai değil ve değişebilir. Rafa kaldırma konusu öncelikle Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi ile görüşülecek.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’e gönderdiği 9 Kasım tarihli bir mektubun kopyası, EurActiv’in eline geçti. Schulz, programda çevre ve sosyal politikalara yeterince yer verileceğine ilişkin kaygılara işaret etti.

İki düzenleme de iş dünyası örgütü BusinessEurope’un Komisyon’a gönderdiği ve geri çekilmesini istediği düzenlemeler listesinde yer alıyordu. BusinessEurope, Döngüsel Ekonomi paketinin geri çekilmesini ve ekonomiye ilişkin bir tasarı halinde tekrar sunulmasını, hava kirliliğini azaltacak düzenlemelerin de geri çekilmesini istiyordu.

Çevre örgütleri ise Juncker ve Timmermans’a mektup göndererek Komisyon’un, bu yasaların uygulama sürecinin hızlandırılmasını istemişti.

Belçika, Almanya, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Kıbrıs, Lüksemburg, Portekiz, Slovenya ve İsveç, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’e 1 Aralık’ta bir mektup göndererek, Hava Kalitesi ve Döngüsel Ekonomi paketlerini koruma çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Komisyonu, çalışma programının tamamlanmamış olması sebebiyle söz konusu mevzuatın rafa kaldırılacağını teyit etmedi veya yalanlamadı, ‘Komisyon bazı durumlarda, belirli tekliflerin arkasındaki hedeflere tam destek vermekle birlikte, kabul edilme şanslarını artıracak şekilde, bu hedefleri yakalamak için tekliflerin yerine daha etkili yöntemler getirmektedir’ dedi.

Düzenlemeler

Döngüsel Ekonomi paketi Temmuz 2014’te teklif edilmişti. Pakette, yasal bağlayacılığı bulunan geniş yelpazede bir hedefler listesi bulunuyordu. Bunlar arasında yer alanlar:

– Belediye atıklarının 2030’a kadar yüzde 70 azaltılması
– Cam, kağıt, metal ve plastik gibi ambalajlar için 2030’a kadar yüzde 80 oranında geri dönüşüm
– Geri dönüştürülebilir ve ayrıştırılabilir atıkların çöp sahalarına atılmasına 2025’e kadar yasak getirilmesi.

Pakette, yasal zorunluluk arz etmeyen, fakat ‘istenen’ hedefler de yer alıyordu:
– Geri kazanılabilir atıkların çöp sahalarına atılmasına 2030’a kadar son verilmesi
– Atıkların 2025’e kadar yüzde 30 oranında azaltılması
– Denizdeki atıkların 2020’ye kadar yüzde 30 düşürülmesi.

Hava Kalitesi paketi ise ilk olarak 1999’da belirlenen düzenlemeleri güncelliyor. 2013’te teklif edilen paket, 1999’da belirlenen hedefleri güncelliyor, sıkılaştırıyor ve kapsamını, bazı yeni kirletici maddeleri de içerecek şekilde genişletiyor.

Paket, nitrojen oksit gibi gazların emisyonu için ülke düzeyinde tavan miktar belirliyor, üye ülkelerin hava kalitesi hedeflerini yakalamasını zorunlu kılıyor. Paketi destekleyenler, bunun AB’de sınır ötesi kirliliği azaltmanın tek yolu olduğunu söylüyor. Araç ve yakıt mevzuatı, denizcilik düzenlemeleri ve BM anlaşmaları da yasa tasarısında yer alıyor.

EurActiv.com, James Crisp